Masi Campofiorin: historia i charakterystyka wina

Masi Campofiorin: Wino z Historią i Charakterem

Historia Wina Masi Campofiorin

  • Masi Campofiorin to czerwone wino z Włoch pochodzące z regionu Wenecji Euganejskiej.
  • Pierwsze wzmianki o Masi Campofiorin pochodzą z lat 50. XX wieku, kiedy to wina przeznaczone do edycji specjalnych stawały się coraz bardziej popularne.
  • Masi Campofiorin zostało stworzone przez Sandro Boscaini, który był zwolennikiem innowacji i szukał sposobów na ulepszenie produkcji i jakości wina.

Charakterystyka

  • Masi Campofiorin to wino produkowane wyłącznie z autochtonicznych odmian winogron: Corvina, Rondinella i Molinara. Te odmiany, zwłaszcza Corvina, są niezwykle popularne w Włoszech, a ich smak i aromat są godne uwagi.
  • Wino jest lekko zdominowane przez Corvinę, która stanowi około 70% zawartości, a pozostałe 30% to w 50/50 Rondinella i Molinara.
  • Masi Campofiorin dojrzewa przez okres 18 miesięcy w beczkach z francuskiego i slawońskiego dębu. Dzięki temu wino uzyskuje charakterystyczny smak i aromat, który wyróżnia go spośród innych włoskich win.
  • Masi Campofiorin jest winem dość ciężkim – tzn. ma sporo tanin i kwasowości. To sprawia, że ​​wino trzyma się dobrze w butelce, a jednocześnie ma głębię i złożoność smaku, którą docenią nawet najwięksi znawcy wina.

O marce Masi

  • Masi to marka wina, która obejmuje trzy różne regiony we Włoszech. W każdym regionie, wino jest wytwarzane z użyciem innych odmian winogron, co sprawia, że ​​każde z nich ma własny smak i charakterystykę.
  • Jednak to Masi Campofiorin jest uważane za jedno z najlepszych win produkowanych przez tę markę. Wino to zdobyło wiele nagród i wyróżnień na całym świecie dzięki swojej niepowtarzalnej kombinacji smaków i aromatów.

Jak podawać i z czym?

  • Masi Campofiorin to wino najlepiej podawać w towarzystwie mięs, tłustych potraw i sosów. Doskonale pasuje do czerwonego mięsa, dań z dziczyzny oraz wędlin. Śmiało można podawać go z kaczką, wołowiną lub stekiem.
  • Jeśli chodzi o dodatkowe smaki, Masi Campofiorin doskonale będzie smakowało z kawałkami sera parmezan lub pecorino, a także z ciemnym chlebem i oliwą z oliwek.

Author: teraonline.info.pl